piątek, 12 listopad 2010 15:35

Stanowisko Ruchu Obywatelskiego na rzecz JOW wobec projektu ordynacji wyborczej do Sejmu zgłoszonego przez Prawo i Sprawiedliwość

Napisane przez

1. Marszałek Sejmu Marek Borowski, w wypowiedzi dla "Rzeczpospolitej", opublikowanej w dniu 4 lipca br., stwierdził, że większość Polaków chce w Polsce jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu.

Ta większość, jak pokazują rozliczne badania opinii publicznej, przekracza 70%. Tego samego dowodzą wyniki bezpośrednich wyborów wójtów, burmistrzów i prezydentów miast, w których wyborcy w przeszło 75% odrzucili kandydatów zgłoszonych przez partie polityczne. W tej sytuacji wprowadzenie w Polsce takich wyborów jest tylko kwestią czasu, chyba że Polska znowu ma zejść z drogi rozwoju demokratycznego.
2. Jednakże zmiana, jakiej domaga się większość obywateli, stanowi zagrożenie utraty posad i innych beneficjów dla obecnych partyjnych elit politycznych, dlatego robią one wszystko, aby wprowadzenie takiego rozwiązania opóźnić. Takim krokiem jest propozycja ordynacji wyborczej zgłoszona przez PiS, według której połowę składu Sejmu wybierałoby się w JOW, a drugą połowę oddano by do dyspozycji liderom partii politycznych. Takie wybory nie tylko nie zlikwidowałyby ani nie ograniczyły przerostu partyjniactwa, ale ? przeciwnie ? to partyjniactwo zostałoby dodatkowo utwierdzone i wzmocnione. Jest to kolejna próba oszukania obywateli, gdzie pod pozorem wychodzenia naprzeciw postulatom obywatelskim, serwuje im się tę samą partiokrację, tylko w innym opakowaniu.
3. Wbrew temu, co twierdzą projektodawcy, ich propozycja nie usuwa sprzeczności ordynacji wyborczej z Konstytucją, gdyż w dalszym ciągu pogwałcone byłyby konstytucyjne zasady powszechności, równości i bezpośredniości wyborów do Sejmu.
4. Tylko wybory w 100% w JOW, w małych, jak w Wielkiej Brytanii, okręgach wyborczych, stanowią rozwiązanie, na jakie czekają obywatele polscy i tylko takie rozwiązanie jest w stanie postawić tamę partyjniactwu i przywrócić zaufanie do demokracji.

Wrocław, 9 lipca 2003 r.

Wyświetlony 9702 razy

Zaloguj się, by skomentować

Wychodząca od 2001 roku
„Opcja na Prawo” to najdłużej ukazujące się pismo
opiniotwórcze o charakterze liberalno-konserwatywnym.

OPCJA NA PRAWO © All Rights Reserved.